google

Търсещите алгоритми. Система за класиране – Google Search

google

Може ли даден SEO специалист да ти гарантира, че ще класира сайта ти на първо място в Google търсачката?

Какво всъщност представляват търсещите алгоритми?

В Google търсещите алгоритми най-общо казано представляват формули за изчисляване на ранг от големината, на които зависи класирането на сайта в търсачката. Основния търсещ алгоритъм на Google е PageRank.  Параметрите за изчисление се извличат от обикалящи в мрежата ботове, които индексират различните страници.  Колкото повече индексации има даден сайт толкова по-добре.

На пръв поглед от по-горе написаното, изглежда, че множеството от линкове ще ни гарантира по-чести намирания от ботовете и съотвено ще ни класира на по-горна позиция в търсачката. Големият брой от входящи линкове е добра идея за даден сайт, но не само това е най- важното. Те трябва да бъдат качествени, а освен тях в страниците трябва да има мета описания, ключови думи и фрази.

С цел избягване на манипулации от Google въведоха няколко ъпдейта като “Панда” – за качеството на сайта , “Пингвин” – за качеството на линковете, “Колибри” – за най-правилните резултати подредени в мрежата,  “Гълъб” – за локалните търсения и RankBrain – Изкуствен интелект, при който, ако имаме непозната дума или фраза търси сходни такива. Освен тези има  и ъпдейти за мобилно търсене и други.

Добрата оптимизация изисква, линкове, качествено съдържание и подходящи ключови думи.

За да бъде постигнато всичко това е необходимо да се изгради качествено семантично ядро, добре подредена структура на сайта и множество инструменти за анализ и разработка.

Дали може даден SEO специалист да гарантира първото място в търсачката? – Отговорът ми е НЕ. Той може да спази добрите практики и да получи добро възнаграждение за това от търсачката, но не и да гарантира постоянно първо място, особено след въвеждането на новите ъпдейти. Качествената разработка и редовна поддръжка е преди всичко.